KIKshh

– Kunst i Kapellet Sct. Hans Have

TASTINGS 6

Der er fernisering den 25. august 2018 kl. 13:00-17:00. Alle er velkomne! Udstillingen har åben lørdag og søndag fra 13:00-17:00 indtil den 16. september.

Det er med stor glæde vi i år kan præsentere Tastings 6. Fælles for udstillingerne er, at de, som navnet antyder, er smagsprøver på dansk samtidskunst. Kunstnerne har ikke noget fælles tema udover at skulle tilpasse sig stedets specielle historie og beliggenhed.

Den ældste og, i den store offentlighed nok mest kendte, er Christian Lemmerz. Han er kendt for sine store skulpturer og udsmykninger landet over, og på det seneste fra TV-udsendelserne fra billedhuggerbyen Pietrasanta i Italien på DR-K.

Silas Inue er kendt fra internationale udstillinger og senest hos Susanne Ottesen i København. Han viser mindre billedhuggerværker, samt sine meget fascinerende glasmontrer med figurer dannet af mug i forskellige farver.

Rikke Benborg er en af vores mest kendte videokunstnere og viser en animationsfilm lavet sammen med den kvindelige slagtøjsspiller fra Taiwan, Ying Hsueh Chen, samt en animationsfilm om en japansk kvindelig janitshar.

Kåre Leander Ringling Frang er den yngste, men allerede ret velbeskrevet i den danske kunstverden, og han vil vise et specielt gipsrelief han længe har savnet et godt sted at vise.

Melou Vangaard er maler og grafiker og vil bla. vise et maleri der kan udfordre de høje vægge i kapellet.

Marie Edinger Plums evner vil uden tvivl fascinere publikum. Det gjorde hun, da hun viste sine værker denne sommer, på Chiles svar på Statens Museum for Kunst.

Med denne seje gruppe af gode folk ønskes i velkommen til Tastings 6.

Udstillingen er støttet af Kulturpuljen Roskilde.

Tastings 5

Der er fernisering den 9. september 2017 kl. 13:00-17:00. Alle er velkomne!

Kunstnere: Vicente Matte (CHL), Niels Reumert (DK), Jørgen Teik Hansen (DK), Simon Ganshorn (DK), Sally Santana (DK).
Kurateret af Jeppe Kruse

Vi kan med stolthed præsentere den i Santiago Chile bosiddende kunstner Vicente Matte, der med sine sensitive guacher vil smykke sektionsrummet.
Resten af kapellet står denne gang i ekspressionismen tegn. De to garvede kunstnere fra den hedengangne kunstnergruppe “Violet Sol”, Niels Reumert og Jørgen Teik Hansen bliver sparret med to fremadstormende unge med lige så sprudlende penselføring. Nemlig Simon Ganshorn på 32 og helt unge Sally Santana på 20.

Tastings 4

Der er fernisering lørdag den 29. april 2017 kl. 13:00-17:00. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag indenfor caféens åbning, indtil 21. maj 2017.

Kunstnere: Julie Nord, Kathrine Ærtebjerg, Berit Heggenhougen-Jensen,Carsten von Würden, Zven Balslev, Mette Sandfær, Susanne Schmidt-Nielsen, Mette Malmberg Juul
Kurateret af Jeppe Kruse

David Dellagi “The Carnival”

Der er fernisering lørdag den 8. april 2017 kl. 13:00-17:00. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag indenfor caféens åbning, indtil 23. april 2017.
The Carnival præsenterer nye malerier, film og skulpturer af David Dellagi.

Udstillingen er inspireret af karnevallet, cirkusset, freak showet og cabaretten. Den russiske litterat Mikhail Bakhtin er berømmet for sin udlægning af det middelalderlige karneval som præget af satire, oprørskhed og protest overfor bestående normer – og det er denne fortolkning af det karnevalistiske, der i udpræget grad farver udstillingen. Den aktuelle anledning er en dominerende trend i samtidskunsten, nemlig genbrugen af malemåder og motiver hentet fra den klassiske modernismes koryfæer, såsom Matisse og Picasso. Dellagi kaster sig over denne trends omfavnelse af det almene, det verdslige og det kunsthistorisk kanoniserede og dens implicitte afvisning af det esoteriske, det utilpassede og det perifære. Han går tilbage til kilden og giver et anderledes bud på den fri afbenyttelse af den klassiske modernisme; i en serie store malerier sammenføjes marionetfigurer, dyrekadavere, klovne, infantile figurer, samt forskellige stilgreb, med Matisses kompositioner.

Kunstneres overgreb på andre kunstneres ikoniserede kunstværker er ikke uden fortilfælde, jævnfør Duchamps påmaling af et overskæg på en reproduktion af Da Vincis Mona Lisa, i værket L.H.O.O.Q. (1919). I nærværende tilfælde synes “overgrebet” dog at åbne op for anderledes multifaceterede fortællinger og der er derfor snarere tale om en fusion af forskelligartede sensibiliteter og æstetiske standpunkter. Inde i Matisses værker har Dellagi placeret kinesiske æsker af fiktioner og visuelle referencer, der alle peger i retning af det forunderlige, poesien i det sære og i det esoteriskes vildveje, ganske givet som et kontrapunkt til Matisses forholdsvis prosaiske motiver – hverdag i atelieret, frugtfade, nøgenmodeller, osv.

Den korte cut-out animationsfilm Madisse benytter Matisses farvemættede univers som baggrund for en gådefuld krimi, til tider infantil slapstick-komedie, snart science fiction fortælling – med handlingstråde, der af uforklarlige grunde afbrydes og samles op igen. Det særegne møde mellem Matisses ornamentale fladestil og det karnevalistiske springer ud i fuldt flor i de figurer og objekter – skåret ud i mdf-træ og bemalet – der spreder sig ud over gulvet i kapellets midtskib. De skaber associationer til både teaterkulisser og en karnevalsprocession, såvel som til collage-elementer løsrevet fra deres baggrund. Således sigter udstillingens sammenstillinger af højst forskellige visuelle udtryk på at anspore beskueren til at reflektere over muligheden af æstetisk transformation i forhold til vanetænkning og smag.
Jeppe Kruse er kurator for udstillingen, som er støttet af Kulturpuljen Roskilde.

David Dellagi (f. 1970, København) beskæftiger sig med maleri, skulptur, collage og film. Han har udstillet bredt i ind- og udland, på bl.a. Museum Krydsfeldt Skive, Rønnebæksholm, Kunstbygningen i Vrå, Kunsthal Charlottenborg, Marie Kirkegaard Gallery, Galleri Christoffer Egelund, Danske Grafikeres Hus samt i New York, London, Los Angeles, Stockholm og Mexico City.

Tastings 3

Der er fernisering lørdag den 13. august 2016. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag indenfor caféens åbning. Sidste dag er 28. august.
Udstillingen finder sted i det alternative udstillingssted i det gamle kapel ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, KIKshh (Kunst i Kapellet i Sct. Hans Have med Jeppe Kruse som fungerende kurator).

Store småting

Der er fernisering lørdag den 18. juni 2016. Udstillingen er åben hver lørdag og søndag i caféens tidsrum. Sidste dag søndag den 3. juli.
Udstillingen finder sted i det alternative udstillingssted i det gamle kapel ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, KIKshh (Kunst i Kapellet i Sct. Hans Have med Jeppe Kruse som fungerende kurator).
I relation til Sct. Hans Kapels særlig historie og gennem vidt forskellige materialer, arbejder alle fire udstillede kunstnere: Sanne Ransby, Lisbeth Thingholm, Mariko Wada og Lisbeth Nielsen Lyrstrand med det helt nære i det større perspektiv: At være i verden.
Et aftryk af græsplænen, planeter på loftet, syriske mønstre og glemt legetøj. Udstillingen “Store småting” udforsker spændingen mellem det, vi ved, og det, vi sanser; et fænomenologisk fokus på mødet mellem bevidsthed og omverden.
Vi, Mariko Wada, Lisbeth Nielsen Lyrstrand, Lisbeth Thingholm og Sanne Ransby, arbejder forankret i traditionsrige kunstarter som keramik, tekstil, grafik, tegning og skulptur. Alle er vi optaget af at eksperimentere med vores materialers muligheder og egenskaber. Vi er præget af en minutiøs og detaljeorienteret tilgang til det kunstneriske arbejde, hvor ændringer i størrelser og sammenhænge imellem det velkendte i den konkrete verden udfordres af beskuerens møde med værkerne. Sammen og hver især, arbejder vi med det umiddelbare og helt nære i det større filosofiske perspektiv: At være i verden. Vi viser en udstilling, skabt i tæt dialog med hinanden og ikke mindst de helt særlige rum.
”Materialernes iboende egenskaber udfordres, strækkes, mases, stables, tegnes til det yderste både i kunstens traditionelle former og uden for disse. Gennem hver deres personlige udtryk skabes et samarbejde og en interaktion. Uden rammer, opsatser eller podier indtager værkerne i bogstaveligste forstand, de rum, de indgår i. Værkernes organiske og antropomorfe kvaliteter skaber en magi i det hverdagslige og genkendelige. Alle værker er en art levendegørelser, som virker dynamiske i et intimt samspil. Kunstnerne arbejder med værker af en vis volumen og lader rummets skala og proportioner virke med i udtrykket, med sans for underfundigheder.” – Kunsthistoriker Ditte Gry Blandfort Westergaard.

 

Store smaating

Tastings 2

KIKshh (kunstikapellet sct hans have) viser en spændende række af friske smagsprøver på forskellige danske kunstnere. Til Tastings 2 kan du opleve værker af Jens Birkemose, Lars Heiberg, Fie Norsker, Klara Lilja, Svend Sømod, Jes Brinch og Jon Erik Nyholm
Udstillingen har fernisering den 14. maj kl. 13.00 -17.00 og er åben hver lørdag/søndag i samme tidsrum. Sidste dag søndag den 29. maj 2016.

Tastings 2

Diamond Souls

Solo udstilling af Anders Brinch 

Gå ikke glip af denne helt fantastiske udstilling i kapellet.

”Diamond Souls” er en hilsen til alle de skæbner, som på nogen måde har været eller stadig er tilknyttet dette monstrøse og smukke sted, og det er Anders Brinchs ambition, at udstillingen og værkerne går i en poetisk, humoristisk og respektfuld dialog med stedets historie og arkitektur.

På grund af stedets størrelse og mange muligheder har Anders Brinch valgt at lave en større produktion af værker eksekveret i mange forskellige medier og materialer: Maleri, video, skulptur, gips, keramik, glas, træ og planter.

I hovedrummet vil man kunne opleve et skulpturværk med titlen ”Borderland”, som består af dele udført i styrofoam, gips og farvede glassten. På begge sider i hovedrummet udstiller Anders Brinch en serie nye monomentale, ekspressive og figurative malerier. Anden del af Quiver Theory – en video trilogi, der startede i 2014 – har også premiere på denne udstilling, hvor Døden igen er hovedperson og med værktitlen: ”Xtravanganza Death Ballet”. Videoen vil blive vist i det rum i Kapellet, som dengang fungerede som kølerum for ligene af afdøde patienter, før de blev bragt til obduktionsrummet.

Det rum, som en gang fungerede som obduktionsrum, forvandles til et vitalt og håbefuldt voliere, og i kapellets indgangs parti vil man blive konfronteret med et værk, som består af en reol, hvor hylderne er tæt pakket med en serie mærkelige, uglaserede og monokrome keramikskulpturer med titlen ”Fossilized Coconuts/Extraterrestrial Eggs”.

Fællesmalerier med Manuel Ocampo

Udover Brinchs egne malerier vil der på udstillingen være tre nye fællesmalerier af Anders Brinch og Manuel Ocampo. Manuel Ocampo (f. 1965 Filippinerne) bor og arbejder i henholdsvis Manila og i Madrid. Ocampo har været en vital del af den internationale kunstscene i over tyve år og er nu en af de mest internationalt aktive kunstnere fra Filippinerne.

Dette spontane samarbejde er kommet i stand, da Ocampo har været forbi København i anledning af sin soloudstilling hos Marie Kirkegaard Gallery (Manuels soloudstilling kan ses indtil den 14. Maj 2016).

Anders Brinch er født i 1971 og er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og er tilknyttet Hans Alf Gallery i København

Udstillingen kan ses hver weekend 13-17 frem til d. 8. maj 2016

Dobbelt D

Agnete Bertram

Dobbelt D er vildtvoksende malerier. Et drivhus indrammer og omfavner både værker og gæster. Drømmefangere over sovende babyer, ungdommens strittende satellitter, alderdommens blik på de sagte blade i vinden. Mytiske kvinder sammenblandes og kunstneriske symbioser begynder. Hvem er Dobbelt D? Gudinden Diana? Nymfen Daphne? Eller er det en henvisning til et brystmål?

Kom… Dobbelt D, der er plads til alle, håber vi ses!

Udstillingen kan ses hver weekend 13-17 frem til d. 26. juni.

Dobbelt D

VI SES 23. MARTS

Vi har lukket, indtil lørdag d. 23. marts, hvor vi åbner op for sjette sæson i Sct. Hans Have

På gensyn

FIND VEJ

Sct. Hans Have
Bistrup Allé 36
4000 Roskilde

KORT
FÅ REJSEBESKRIVELSE
PARKERING

CAFÉ, URTERSALG OG KULTURELLE EVENTS

Foreningen Sct. Hans Have har fået en unik mulighed for at aktivere nogle af de faciliteter, der står ubenyttede på Psykiatrisk Center Sct. Hans område ved fjorden i Roskilde.

Stedet er en helt vidunderlig oase, der både rummer en fantastisk historie og enestående natur og have-oplevelser. Vi sælger kage og kaffe i caféen, krydderurter i drivhuset og arrangerer forskellige kulturelle begivenheder. Stedets grønne rammer egner sig desuden til netværksmøder, konferencer og firma-events.

Visionen for Sct. Hans Have er at fremme den mentale sundhed gennem natur, kultur og fællesskab.

Vil du være med til at skabe liv på et af de smukkeste steder i Roskilde så støt os med et bliv medlem eller meld dig som frivillig.