Fællesskabet - kilde til ro

I 2020 har vi valgt at sætte særligt fokus på fællesskabet, og på den helt afgørende betydning det har for vores mentale sundhed og trivsel at være en del af et fællesskab.

Temaet falder sammen med, at vi i år kører et stort projekt – ”Udvikling af økonomisk bæredygtighed i Sct Hans Have med fokus på at styrke af det inkluderende arbejdsfællesskab” – et projekt som er generøst støttet af OJD Fonden.

En del af projekt går ud på, at vi istandsætter og opgraderer vores køkken- og cafeområde, garager og værksted, samt vores kontor-, personale- og frivillige faciliteter.

Frivillige, patienter og praktikanter arbejder tæt sammen med ansatte og lokale håndværkere om alle de praktiske opgaver i forbindelse med istandsættelsen – og udgør tilsammen et stærkt og inkluderende arbejdsfællesskab.

Studier viser, at den enkeltstående og mest afgørende faktor for, om vi mennesker lever et langt liv er social integration. Samhørighed og at betyde noget for andre kan faktisk kaldes en livsbetingelse og en nødvendighed for at opleve mening i livet – uanset om du har få eller mange ressourcer.

Vi har alle brug for at føle os som en del af en sammenhængende gruppe og integreret med mennesker omkring os - og at vores tilstedeværelse og handlinger betyder noget – for nogen.

Dette lægger sig tæt op ad begrebet ”The need to be needed”, som siden Foreningens start har været helt centralt i vores arbejde med at inkluderende mange forskellige grupper i arbejdsfællesskabet i Sct. Hans Have.

Ifølge professor i psykolog Svend Brinchmann bygger gode og sunde fællesskaber både på intern solidaritet – altså at man arbejder sammen og kerer sig om hinanden internt i fællesskabet – og også på ekstern solidaritet. Den eksterne solidaritet gør, at fællesskabet åbner sig mod omverdenen og ikke lukker sig om sig selv, men indgår i frugtbare vekselvirkninger med andre fællesskaber.

Projekt har derfor også fokus på, at Sct Hans Have opnår en endnu større forankring lokalt – blandt andet ved at styrke samarbejdet med andre foreninger, virksomheder og organisationer, kandidatstuderende og forskere ved blandt andet RUC, flere afdelinger i Roskilde Kommune, Psykiatrisk Center Sct. Hans samt mange andre.

I sensommeren vil vi desuden tilbyde en række arrangementer og foredrag, der tager udgangspunkt i temaet ”Fællesskabet – kilde til ro”. De vil blive afholdt i det ny-istandsatte kapel, i Glashaven eller andre steder i den smukke have, og arrangementerne vil blive annonceret her på hjemmesiden, på Facebook og på Instagram.

Er du interesseret i at blive en del af det inkluderende arbejdsfællesskab i Sct. Hans Have, er du velkommen til at skrive til katrine@scthanshave.dk

Kommende begivenheder med fokus på årstemaet

No event found!

Tidligere temaer

Naturen - kilde til ro

I 2019 har vi valgt at sætte særligt fokus på de afstressende og restituerende muligheder, der findes i naturen under overskriften Naturen – kilde til ro.

Temaet er valgt fordi det at have tæt kontakt med naturen og at arbejde i et grønt miljø er en meget centralt del af foreningens arbejde med at fremme mental sundhed og trivsel.

Desuden er emnet relevant og interessant i dagens informationssamfund, hvor mange af os tilbringer en stor del af vores dag i et miljø, hvor vi bliver bombarderet med indtryk og informationer. Vi skal konstant bruger energi på at sortere i hvad der er væsentligt og uvæsentligt, hvad der er vigtigt at huske, om det er farligt eller om det er trygt og rart.

I modsætning her til, fascinerer naturens ro og artsrigdom os på en ikke-krævende måde. Forskningen viser, at ophold i naturen har en positiv indflydelse på vores velbefindende.

I naturen bruger vi vores opmærksomhed på en anden måde, hvilket beroliger vores nervesystem. Naturen giver dermed mulighed for at vi kan lade op og genskabe vores energi, fordi sindet får mulighed for at slappe af i naturen.

Naturen - kilde til ro, er derfor et interessant emne at dykke ned i, og måske mere end nogen sinde før, et vigtigt tema for os mennesker.

Konkret vil vi i løbet af 2019 arbejde på at videreudvikle vores unikke have, med en restorativ del og aktiv del, og skabe rum både til meningsfulde aktiviteter, samt restitution, stilhed og ro.
Ønsket er, at havens indretning imødekommer den enkeltes behov, for enten at reflektere og komme sig, eller at være aktiv og social.

Desuden vil vi arrangere nogle sensommermøder i løbet af efteråret, ud fra temaet.
Ligeledes vil det igen i år være muligt at tage på en holdepunktstur, som er en vandretur i Sct Hans Haves omkringliggende skønne natur, der sætter fokus på naturens forskellige kvaliteter og dens afstressende og restituerende muligheder.

SCT. HANS HAVES ÅBNINGSTIDER
Sct. Hans Haves café, gartneri og butik åbner igen lørdag d. 13. marts 2021. På gensyn!

FIND VEJ
Sct. Hans Have
Bistrup Allé 36
4000 Roskilde

PARKERING
Parker bilen på de optegnede p-pladser på Sct. Hans eller ved Roskilde Havn, og nyd gåturen ned til Sct. Hans Have. På den måde sikrer vi i fællesskab, at Sct. Hans Have forbliver et dejligt, fredeligt og roligt sted.

FIND PARKERINGSPLADSER

BLIV OPDATERET

TILMELD DIG NYHEDSBREV
FØLG OS PÅ FACEBOOK

 

januar

februar 2021

marts
MA
TI
ON
TO
FR
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1st februar
No Events
Events for 2nd februar
No Events
Events for 3rd februar
No Events
Events for 4th februar
No Events
Events for 5th februar
No Events
Events for 6th februar
No Events
Events for 7th februar
No Events
8
9
10
11
12
13
14
Events for 8th februar
No Events
Events for 9th februar
No Events
Events for 10th februar
No Events
Events for 11th februar
No Events
Events for 12th februar
No Events
Events for 13th februar
No Events
Events for 14th februar
No Events
15
16
17
18
19
20
21
Events for 15th februar
No Events
Events for 16th februar
No Events
Events for 17th februar
No Events
Events for 18th februar
No Events
Events for 19th februar
No Events
Events for 20th februar
No Events
Events for 21st februar
No Events
22
23
24
25
26
27
28
Events for 22nd februar
No Events
Events for 23rd februar
No Events
Events for 24th februar
No Events
Events for 25th februar
No Events
Events for 26th februar
No Events
Events for 27th februar
No Events
Events for 28th februar
No Events
1
2
3
4
5
6
7