Sct. Hans Have – en regenerativ have

”Regenerativ betyder, at man skaber de betingelser, der er befordrende for, at livet kontinuerligt kan forny sig; at man skaber mere liv, end man tager”.

Denne definition af ’regenerativ’ indrammer meget fint havens mange aktiviteter. Vi nærer jordens frugtbarhed og mikroliv, arbejder cirkulært med energi, materialer og ressourcer og mennesker med lyst og livsglæde deler med dem, der har brug for det.

Maden er den vi samles om
mad

Vores økologiske køkken nærer stor kærlighed til vores frodige opland og samarbejder tæt med egnens dygtige økologiske og biodynamiske jordbrugere. Krydderurter, bær, frugt og spirer høstes i vores egen økologiske have og grønsager, mælk, ærter, rabarber, æblemost får vi leveret fra vores nære opland. Vi gør en dyd ud af at sammensætte tallerkenen, så det grønne fylder og kødet er en smagsgiver. Med så fine råvarer bestræber vi os på, at bruge hele råvaren og undgå madspild.

Jorden skaber mere liv
buske

Rundt omkring i haven findes faste bede med urter, stauder og bærbuske. Bedene næres med kompost og jorddække og jorden bearbejdes kun overfladisk. Med denne praksis sikrer vi de bedste betingelser for mikrolivet i jorden og dermed for sunde planter. Som noget nyt vil vi fra i år sprede kompostekstrakt for at stimulere mikrolivet yderligere og skabe bedre betingelser, for alt hvad vi dyrker.

Cirkularitet
drivhus

Bomærket i Sct. Hans Have er en lille krølle, der vokser ud af en cirkel. At tænke cirkulært er helt grundlæggende for vores praksis i haven, både når det gælder energi, materialer og ressourcer. Alt plantemateriale – lige fra urter, til kviste og grene forbliver i haven og komposteres eller danner materiale til kvashegn. Vi istandsætter fine gamle træmøbler og giver dem nyt liv. Og vi kildesorterer i de fraktioner vi kan i både køkken og kontor og fra i år vil et solcelleanlæg på tagene sikre energi til espressomaskinen og jordvarmeanlægget.